Na miejscu powstało obsadzone przez kilkudziesięciu odtwórców w historycznych strojach obozowisko. Można było w nim zobaczyć między innymi polowe warsztaty rzemieślników: cieśli, garncarza, kowala i snycerza, namioty myśliwych oraz rybaków, w tle słychać było muzykę bardów, a całość patrolował konny wojownik. Podobnie jak w roku ubiegłym nie zabrakło dynamicznych pokazów, w tym turnieju walk wojów oraz manewrów formacji zgodnie z realiami Polski wczesnopiastowskiej.
Ważnym elementem Festiwalu była promocja dziedzictwa kulinarnego. Oprócz polowej, dawnej kuchni swoje stanowisko zainstalowali uczestnicy akcji „Polska smakuje!” organizowanej przez partnera przedsięwzięcia, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie. Można było tam spróbować na przykład regionalnego pieczywa, kiszonych warzyw i innych przetworów, przygotowanych zgodnie z pomorskimi recepturami.
W niedzielę, 6 września zorganizowany został panel ekspercki. Z referatami dotyczącymi historii wczesnego średniowiecza wystąpili: archeolog MOP, Ewa Kozak, prezes działającej przy Muzeum Grupy Eksploracyjno-Poszukiwawczej „Parsęta”, Jan Orliński oraz gość specjalny Festiwalu, wybitny mediewista reprezentujący Uniwersytet Wrocławski, prof. dr hab. Stanisław Rosik. Ponadto członkowie Grupy „Parsęta” zaprezentowali swoje ostatnie znaleziska, pochodzące niemalże z miejsca wydarzenia.
Kolejna edycja Festiwalu Wczesnośredniowiecznego „Budzistowo – dawny Kołobrzeg” w czerwcu 2021 r.
Organizatorzy II Festiwalu:
Partnerzy i sponsorzy II Festiwalu:
Zdjęcia: Rafał Semołonik (Fotoreporterkoszalin.pl).