7 marca, w ramach obchodów święta szkoły, w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im ppor. Emilii Gierczak odbyły się warsztaty historyczne połączone z prezentacją multimedialną „Historia średniowiecznego rybołówstwa i warzelnictwa od czasów średniowiecza”. W pierwszej części zajęć została przedstawiona historia naszego miasta do roku 1945, z uwzględnieniem krótkiej historii „kołobrzeskiego ekonoma”, którego budynek liczy sobie 110 lat. Druga część to zajęcia praktyczne. Uczniowie mogli zapoznać się z metodami warzenia soli z kołobrzeskich solanek, poznać rodzaje soli i metody ich pozyskiwania oraz wykorzystywania do konserwacji ryb. Dużym zainteresowaniem cieszyły się przedmioty związane z życiem codziennym dawnych Słowian np. wyroby biżuteryjne (zapinki, fibule), wyroby z gliny (smoczki, naczynia). Dziewczęta mogły sprawdzić swoje umiejętności tkackie na bardku, w grach planszowych i kulkach oraz zapozować w strojach słowiańskich. Zajęcia poprowadzili edukatorzy Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu jednocześnie członkowie Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Oręża Polskiego Barbara Hordyjewska oraz Piotr Leszmann.